Openingsfeest EL CID week in de Hooglandse Kerk Leiden

Afgelopen augustus vond de Leidse Introductieweek EL CID plaats. Deze week staat voor eerstejaarsstudenten van de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden volledig in het teken van kennismaken met hun studie, het studentenleven en de stad Leiden. Het openingsfeest werd gehouden in de Hooglandse Kerk Leiden. Als technisch leverancier was het aan ML Systems om in de 27 meter hoge kerk zorg te dragen voor een hoogwaardig geluid, spectaculaire lichtshow, special effects en de stroomvoorziening.

Tijdens het officiële openingsfeest in de Hooglandse Kerk is de aftrap gegeven van de EL CID introductieweek. Door de uitzonderlijke en historische locatie, waren er bijzondere aspecten waar rekening mee gehouden moest worden. Zo was één van de grotere uitdagingen de akoestiek in de 27 meter hoge kerk maar ook de historische vloer, de rigging aan de oude dakconstructie en de geluidrestricties. Kortom: Een interessante uitdaging die ML Systems graag aanging!

Optimaal audiosysteem
Eén van de focuspunten in de Hooglandse kerk, was het optimaal laten klinken van het audio systeem. Door de ingewikkelde akoestiek in de kerk was de speakerpositionering cruciaal om de galm tegen te gaan. Met behulp van diverse computerprogramma’s is exact uitgemeten waar de speakers ingehangen moesten worden en wat het effect hiervan zou zijn. Dit alles om te zorgen dat het publiek de live acts door de gehele kerk loepzuiver kon horen.

Rigging aan de historische dakconstructie
Om de kwetsbare, historische vloer te beschermen en niet tot last te zijn van het publiek, was het noodzakelijk om alle audiovisuele apparatuur aan de dakconstructie te hangen. Hiervoor zijn verschillende constructieberekeningen gemaakt om zeker te weten dat de houten balkconstructies van de kerk het gewicht van de apparatuur konden dragen. Uiteindelijk is de apparatuur aan een truss constructie gehangen en omhoog getakeld. Hierbij is constant volgens de veiligheidseisen gehandeld om een betrouwbare en stevige constructie te maken voor alle apparatuur. Het gaf een strak afgewerkt effect om alle apparatuur in de lucht te zien hangen en niets op de vloer te hebben staan.

Lichtshow en special effects op elkaar afgestemd
Voorafgaand aan het event was het overgrote deel van de lichtshow en de special effects voorbereid. Het licht en de special effects zijn samen geïntegreerd in het lichtplan, zodat deze elementen perfect op elkaar afgestemd waren. Om ook het publiek hierin te betrekken, is de keuze gevallen op C02-kanonnen. De kanonnen zijn niet alleen naast de DJ booth geplaatst, maar ook in de constructie boven het publiek verwerkt voor een uniek effect.

Rekening houden met geluidsniveau omgeving
De Hooglandse Kerk ligt midden in een woonwijk. De regels rondom het geluidsniveau zijn daardoor strenger dan op andere locaties. Door gedurende het voortraject en tijdens het feest via de kerk goed contact te houden met de buurtvereniging, is het event georganiseerd naar tevredenheid van alle partijen.

Het openingsfeest in de Hooglandse Kerk laat zien dat wij met onze kennis, ervaring en techniek een bijzondere locatie kunnen omtoveren tot perfecte evenementenlocatie, die aan alle wensen voldoet. Wilt u binnenkort ook een feest geven op een speciale locatie? Schakel gerust onze hulp in. Wij denken graag met u mee.